Thursday, November 18, 2010 | By: kIcAp...

kenapa yer??..

cuti raya korban dah selamat haku lalui dgn penuh pgorbanan..bangun pagi saban hari seawal 630 untuk kerahan tenaga y begitu memenatkan..nmun kepenatan haku hilang bila word y haku dgr pgi td dr mak haku y mmg logik2 manusia y aku plg sayang..kata-kata y mmg meleburkan kelelahan haku selama 3 hari bekerja keras smpai aku dpt rase tulang temulang aku mngis tyme tido..urat pinggan tersimpul, muka berkerut2 wlpon ngah tido ( bak kata mak cik aku y berusaha mngejutkan haku tyme maghrib)..

lepas salam+cuim bagai..kata-kata hikmat dr mulut mak aku.."thank sbb balik, kalau tak, susah mak "..aku rse cam nk sengih spanjang hari..hehee..kepulangan y di nanti katakan...

haku bukan nak komen psal tu..cme, best kan kalau org appreciate apa y kita buat kan..tak susah pun..jus cakap terima kasih..simple word right??penat cam daki gunung kinabalu pun boleh lebur kalau ader org ckp
 " terima kasih, u done a great job!!" kan?kan?

haku cume nak mjawab pertanyaan org2 y selalu bertanya kat aku..
"nape ko ni keras sgt? cam jantan..ckp pun tak macam perempuan..dreesup pun cm jantan.."..

tak pun " baik ko jadi jantan je sara..kan sng..jalan berterabur..tkut lelaki nk tegur.."..

ni pun slalu.."bila la ko nak jadi perempuan?..kan cntek.."

mule2 aku cm nk emo gak..tp lama2 aku wat bngang je..kalau da benggang sgt, aku wat senyum ala2 emo..mlas nk mjawab pertanyaan y mmg byk jwapannya...
nak taw jwpannya:

1. aku mmg tulang belakang, tulang belikat (pndek kata semua tlg la) family.pendek kata kalau bapak aku mninggal, scara automatik kuasa tu beralih ke tangan aku y x brapa nak gagah ni..agak-agak kalau aku lembik, sememe, ratu air mata boleh ke familiy aku survive?

2.aku bukan dady little gurl..tp aku my mom big boy..segala urusan dirumah, mesti dalam pengetahuan aku, kecuali hal2 perniagaan bapak aku..tu pun aku kna juga amik tahu..

3. mak aku jnis suka alih2 brg2 rumah..peti sejuk mahupun almari..aku hnya ade adik lelaki y bru tgkatan 2..luka sunat pun blum kering, mmg harapan le nak angkat2 brg..kakak haku? mmg haramle..ayat dia.."sara, beratlah, tak larat la.."..korang rase, hantu mana y kna angkat kalau bukan tangan aku ni..

4.kalau aku jnis perempuan y bereyes shadow, bercelak-celakan, agak2 muka aku cntek tak di pagi raya?setelah semalaman mbakar sate tempahan mak aku y beribu riban..jawabnya, pagi raye, mandi, pastu beraya kejap,pastu mmg collapse sampai ke petang..

5.tyme bapak aku kursus, tangan 4 kerat ni le y meniaga sate..mula2 mak aku tlg..lepas sminggu..aku suh mak aku wat sate je..bukak, bakar, jual, tutup gerai semua aku..muka aku mase tu, mmg kalau korg ckp macam muka ank Muthu jual putu mayam, mmg org x denied..sebijan..muka tgan mmg tbakar(burn = hitam) sbb panas..pnh jugak kna kacau ngan org gila sbb aku mniaga malam..tegarkan diri..nk cri duit kan..tgk mmg sng tp korg try la..

6.tyme raye, aku la manusia plg sibuk slpas mak aku, dri department cuci kipas hinggalah ke dapur dan  logistik(mncri brg di supermarket-kepakaran mmandu disitu penting!!)..bab cuci kipas, tak de org y sggup, sbb rumah aku tinggi..mak aku gayat..so, agak2 kalau ank dara dia ni pondan, kipas rumah aku mmg berkilo le debu kan? bab2 kemas2 bawah tu bwah department kakak aku..

7.pasang lampu raya = kejer aku tiap tahun..kepakaran memaku dan memanjat tangga amat2 penting disitu..kalau aku gayat, umm mmg x merase le rumah kemeriahan raya..
tringin juge aku nk terbg cm dia ni..heee..mesti mak aku suka~~google.com


8.pengangkat barang pasar juga tugas aku..tak kira le brapa kilo timun or sayur, tangan aku mmg tegar..nak harapkan mak aku, dia boleh, lpas tu mlam krg skit tgn..aku x pe, muda lagi..heheehe..

9.tyme kenduri, aku juga org pntg..pndek kata, kalau xde aku, mak aku akan pikir 2 3 kali nak wat ke tak..ye la..dr angkat periuk, ke meja, kerusi,air, pinggan..tu semua aku..aku je y tegar wat keje2 y selain bapak aku je y boleh buat..

10.klaw bapak aku kejer luar, aku y akan take over keje bapak aku kat umah..drive, cri brg tok kedai, angkat lampu, angkat wayar..pipe.(bapak aku bukak hardware kecik) selain ke bank..masukkan duit.

agak-agak kalau aku tak keras sikit, siapa y akan take over prob2 kat atas ni..mmg byk lagi function aku kat umah slain dr y tersenarai di atas..

bukan aku nk kutuk pompuan2 y lemah lembut kat luar sana..TIDAK sama sekali..aku kagum dgn kelembutn perempuan2 melayu..dan aku mmg teringin nak pakai cntek2..bermekap-mekapan..tp, tuntutan tanggungjawab aku membuatkan aku malas nk bersiap..
contoh: kalau aku beria2 berbedak-bedakan ke supermarket, endingnya, aku berpeluh2 sbb angkat byk brg..jd aku malas..nak pakai kain ke sekirt ke..jauhle..bukan tak nak..akan mnyusahkan aku nnti..
mak aku mana boleh lembab-lembab..nnti mulut dia tak behenti mmbebel..tu y aku malas nak dgr, so pakaian ringkas = cepatkan pergerakan...

aku mmg nk berubah, tggu tanggugjawab aku ni,ade org y take over, baru aku nak pikir perubahan..
harap-harap la...heheee..

entry ni bukan nak mnunjukkan aku ni sgt berfunction kat rumah, tp sekadar mejawab persoalan org2 y tak faham langsung sbb aku keras cam jantan..ganas..dah terbiasa kerja2 berat, kefemininan aku pudar sedikit demi sedikit..dan aku msih straight..bernafsu terhadap lelaki wpun ramai girl friends..
hingat aku x suke2 ke nak manja2? mesra2 ngan mak aku, tp aku jrg buat sbb kakak aku slalu take over turn aku..last2 aku malas..

bab2 air mata lagi la..tgk cter korea laju je air mata aku..tp bila part2 kehidupan y mmerlukan air mata, biasanyer air mta aku x kuar, sbb dulu aku biasa tahan..yela,,sume org ngis, tkan le aku nk join sekaki..sedih2 pun tahan..sbb mak aku pnah ckap tyme2 kakak aku ade prob dulu..

"mengenangkan kakak kau, mak tak taw nak wat ape , mak  hrp sara jd kuat tok mak (aku y mmg bajet tenang nak mampus wpun masa tu aku rse cam  nk meraung sbb sdih nk nak mati)"..masa tu mak aku dah meleleh2 dah air mata..aku wat2 tak pandang mak aku, sbb aku tkut aku join sekaki...hruslah dua2 lebur kat situ..

...baru aku sdar kekuatan aku mmg ade efek kat mak aku..sejak dr ari tu = azam aku mmg nak kuat wpun di saat2 aku mmg rapuh..sedih, kecewa..sume kat dalam..kat luar kn tunjuk y aku kuat, gagah perkasa..sbb aku harapan mak aku....
harap lelaki2 y tak brapa nak faham = faham lepas ni...
dia cntek tp dia ttp prempuan cam aku~~~
dalam kacang cengkerang : biar muka tak lawa, janji hati mau baik..ikhlas..bru org sayang..tp skrang x ramai org pandang inner beauty sebab kecantikan luaran begitu mengasyikkan sampai mata hati pun buta..no offence~~~

kalau nk nangis, pndang je langit..anggap je bintang dan bulan tu kita punyer..hehehe..




9 chitchot...:

Ari said...

Semput aku baca! Hmmm.. esok aku komen ye? ;)

Tapiiii.. kau ada aura keperempuanan sket la sara! Seriusssss... *oi bila nak tukar gambar kicap sweet and simple tu?????*

eeqa~ said...

I love this entry. Sob Sob. I love u Sara. MMuah!!! Takder boyfren pun takper janji ade u! huhuhuhuhu~

kIcAp... said...

cik eeqa=sape ckp xde bf?? kita sume kan kapel artis!!hahaha...

ari: sat agi aku tkr..ngeh2..

tq 4 drop by!!

Shazwan said...

sori weh selalu ckp ko ni keras...nk gurau je tp dah over da limit rupenye...sori sarah!

kIcAp... said...

wan : aku x ksh pun..kdg2 je..tyme2 bndera jpon naik..hee...

afifah said...

nak like BYK9999999999999999999999999999999 BULEH? :))

kIcAp... said...

afi: tq!! boleh2...ngeh2...
tq for drop by..

Ari said...

Sape jer kapel ngan artis??? Orang tuuu je.. yang makan hati pakwe dia p makan sup gearbox. hahahaha!

kIcAp... said...

ari: kmi semua!! super junior~~

Post a Comment